Roosteren met visie, van regelgeving tot realiteit

Deze opleiding komt in aanmerking voor functiecomplement

Deze opleiding gaat door in het Watersportcentrum Zilvermeer, Zilvermeerlaan 2 te 2400 MOL

Een uurrooster is hét instrument bij uitstek om ervoor te zorgen dat medewerkers met de juiste kwalificaties, in de juiste aantallen, op het juiste moment aanwezig zijn.
 

Het opmaken van  uurroosters is meer dan louter shiften samenstellen en plannen; werkbare uurroosters vormen het fundament voor een goed draaiende organisatie en is elke dag een tijdrovende klus. Dé uitdaging bij de opmaak van een basisrooster is dan ook anticiperen op afwezigheden en onverwachte veranderingen.
 

Deze sessie is praktijkgericht, met veel aandacht voor oefeningen op basis van eigen cijfers en het optimaliseren van je eigen uurrooster. Zo vertaal je de opgedane kennis direct naar je dagelijkse praktijk.

 

Doel

Na deze vorming

  • Begrijp je de belangrijkste uitdagingen bij het opstellen van een uurrooster en weet je hoe je deze kunt aanpakken.
  • Kun je een efficiënt basisrooster opstellen dat rekening houdt met de noden van de dienst en de wensen van medewerkers.
  • Heb je inzicht in gezond roosteren en hoe dit bijdraagt aan een evenwichtige werkdruk en tevreden medewerkers.
  • Ben je op de hoogte van het relevante wetgevend kader en kun je dit toepassen in de praktijk.
  • Beschik je over praktische tools en tips om je uurroosterproces te optimaliseren en flexibel in te spelen op onverwachte veranderingen.

Programma

Tijdens deze vorming komen volgende onderwerpen aan bod

 

  • Uitdagingen bij de opmaak van een rooster

  • Stappennplan bij de opmaak van een rooster

     

    • Cijfers verzamelen

    • Voorbereiding

    • Duidelijke afspraken

    • Opmaak basisrooster

  • Principes van gezond roosteren

  • Wetgevend kader

  • Tips en tricks uit de praktijk 

​​

Doelgroep

Leidinggevenden, planners en iedereen die betrokken is bij de opmaak van uurroosters

Medewerkers die niet in aanmerking komen voor functiecomplement kunnen ook deelnemen aan deze vorming.

Praktisch

Syllabus, vormingsattest, lunch, koffie en dranken inbegrepen.

Ontvangst vanaf 08:45u

 

Wat deelnemers zeggen over deze vorming

“Prima gebracht. Duidelijk en overzichtelijk. Met veel kennis en ervaring.”  Rik Vandenburst, Verburght

“Een brok ervaring” Hilde Roekens, VZW Mater Dei

“Was heel interessant, zo kan je eens duidelijk in kaart brengen waar er teveel/tekorten zijn.” Wendy Germonprez, VZW Monica

"Leerrijke vorming gegeven door een lesgever die weet waarover ze het heeft." Lisa Rotsaert, WZC Privilege

"Zeer veel bijgeleerd over zaken die al veranderd zijn in de zorgsector, als we kijken naar het samenstellen van een uurrooster, interessant om terug ‘up to date’ en met alles mee te zijn!" Maaike Goethals, WZC De Vierklaver

"Interessante, boeiende vorming" 

"Duidelijke uitleg met bruikbare tips en tricks" Arne Moelard, Internaat 24

"Duidelijke info. Voor wie roosteren iets nieuw is, geeft deze vorming veel handvaten." Elisa Demuynck, WZC Privilege

"Toffe groep, goede interactie, vlot en verstaanbaar gebracht" Guy Van Vooren, Zorgbedrijf Meetjesland

"Nam ruim de tijd om eigen werksituatie/problemen te bespreken" Annelies Cornellie, Ter Muiden

 

Ondersteuning in-house? Ook dat is mogelijk

Uurroosteroptimalisatie, het blijft een uitdaging. 

​​

Roosteren met visie, van regelgeving tot realiteit

09:00 - 17:00
14
nov
2025
Functiecomplement

Zilvermeerlaan 2, 2400 Mol

210 ex. BTW