Bouwen aan een cultuur van veiligheid en vertrouwen.
We leven in een tijd waarin de zorg voor kwetsbare ouderen en met uitbreiding kwetsbare zorgvragers een belangrijke plek inneemt in onze samenleving. Vaak wordt aangenomen dat zorg ontspoort of dat er sprake is van (ouderen)mis(be)handeling wanneer het al te laat is. Het is van cruciaal belang dat leidinggevenden in de zorg zich bewust zijn van de signalen en risico's die kunnen bijdragen aan mis(be)handeling of ontspoorde zorg. Met deze vorming willen we leidinggevenden in de zorg helpen om bewustzijn te creëren en kritische reflectie aan te moedigen rondom het urgente thema van (ouderen)mis(be)handeling. We bieden inzicht in hoe je dit complexe probleem kan herkennen en er adequaat op kan reageren, zodat je zorgvragers de beste bescherming kan bieden.
Het programma biedt een diepgaande verkenning van diverse onderwerpen, zoals de definitie van mis(be)handeling, de uiteenlopende vormen ervan, het onderscheid tussen mishandeling en ontspoorde zorg, en hoe hulpverleners (ouderen)mis(be)handeling kunnen detecteren met behulp van risico-analyse.
We belichten tevens de cruciale rol van zorgverleners in het afstemmen van de zorg op de specifieke behoeften en wensen van bewoners. Ook de rol van zorgdossiers in het waarborgen van een juiste zorg wordt belicht. Deze vorming biedt waardevolle inzichten en praktische instrumenten om de zorg voor ouderen te verbeteren en een veilige en respectvolle omgeving te creëren.
Na deze vorming:
Tijdens deze vorming komen volgende onderwerpen aan bod:
Leidinggevenden, kwaliteitscoördinatoren, beleidsmedewerkers, ....
Syllabus, vormingsattest en dranken inbegrepen.
Ontvangst vanaf 08:45u
Muizendries 35, 9070 Destelbergen