Je ziet het pas als je gelooft dat het kan gebeuren
Samen werken aan veilige zorg.
Ouderenmishandeling, met uitbreiding naar alle kwetsbare zorgvragers, komt steeds vaker voor in de media, vaak in de meest extreme vormen. Maar de werkelijkheid is subtieler. Mishandeling kan ook voortkomen uit onmacht, onkunde of een tekort aan ondersteuning – wat wij dan "ontspoorde zorg" noemen. Dit betekent dat zorgvragers niet langer de zorg en het respect krijgen die ze verdienen. Door hun afhankelijke positie is het vaak moeilijk om mistoestanden aan te kaarten.
Hoe kunnen wij, als zorgverleners, onze ogen openhouden voor deze verborgen problematiek? Wie neemt het initiatief om ouderenmis(be)handeling bespreekbaar te maken en hoe kunnen we preventief handelen?
In deze vorming richten we ons specifiek op het herkennen van signalen van ontspoorde zorg en ouderenmishandeling in al zijn vormen, van de diepte tot de meer extreme uitingen. Je leert niet enkel hoe je deze kan herkennen, maar ook hoe je je rol als zorgverlener beter kan begrijpen en effectief kan reageren in complexe situaties.
Wat kan je verwachten?
- Bewustwording: Hoe komen ontspoorde zorg en mishandeling tot stand? Wat zijn de verborgen en verrassende vormen van mishandeling die vaak over het hoofd worden gezien?
- Signaleren: Hoe herken je de vroege tekenen van mishandeling of van ontspoorde zorg, zowel fysiek, seksueel als gedragsmatig?
- Jouw rol als zorgverlener: Hoe ga jij als zorgverlener om met complexe situaties waarin je vermoedt dat er sprake is van mishandeling? Wat is jouw verantwoordelijkheid en hoe kan jij deze op een ethische en doelgerichte manier invullen?
- Preventie en reactie: Hoe kan je preventief handelen en een cultuur creëren waarbij het bespreekbaar maken van mistoestanden veilig en open kan gebeuren? Welke stappen kan je nemen om adequaat te reageren in ingewikkelde situaties en hoe kan je ondersteuning bieden aan de oudere zorgvrager?
- Praktische handvaten: Concrete tools en strategieën om het gesprek aan te gaan met collega's, cliënten en hun familie. Hoe kan je samenwerken met andere professionals om de zorg te verbeteren en mishandeling te voorkomen?